Gepard

Gepard

U dalekim savanama Afrike živi najbrža životinja sveta - GEPARD.
Duge noge i savitljiva kičma omogućavaju mu da trči brzinom od 96 km/h. Gepard ne može da riče i jedina je mačka koja juri za plenom. Uglavnom se hrani Tomsonovim gazelama. Težina im se kreće od 36 kg do 65 kg. Ženka na svet obično donese tri mladunca, sa kojima ostaje zajedno naredne  2 godine. Mladunci tokom svoje prve godine života uče tehnike lova. Ženke geparda žive same i čuvaju svoj posed dozvoljavajući mužjacima da se približe samo kad su u teranju. Za razliku od njih, mužjaci često žive zajedno u maloj grupi, ali se sa ženkom pari samo glavni mužjak.

Danas je geparda sve manje! Pretpostavlja se da ih je ostalo svega 7000 – 10 000. U parkovima sveta netaknute prirode njihove svakodnevne navike često remete turisti. Mada ih zakon štiti, zbog krzna ih i dalje ubijaju lovokradice.


louboutin pas cher chaussures de foot hogan outlet abercrombie pas cher hollister outlet

ZANIMLJIVOSTI O ŽIVOTINJAMA

Entomofobija je strah od insekata.