Lav

Lav je veliki sisar iz porodice mačaka. Mužjak lava teži između 200 - 260 kilograma. Ženke su manje i teže od 130 - 180 kilograma. U divljini lavovi žive oko 10 - 14 godina dok u zatočeništvu preko 20 godina.

Nekada su živeli širom Afrike, Azije i Evrope, dok se danas u divljini mogu naći samo u Africi. Žive u savanama u čoporu. Sastav čopora se menja, ali broj ženki je uvek veći od broja mužjaka. Lavice su jezgro svakog  čopora i drže se zajedno sa sestrama, tetkama i kćerkama.

 

Love noću ili u zoru u čoporu, dok mužjacima pripada glavno mesto pri ubijanju. Uglavnom love krupnije sisare: antilope, zebre, gnuove i bivole. Mladi lavovi počnu da love kada su stari tri meseca, ali tek sa dve godine postanu uspešni lovci. Razvijaju brzinu od 50 km/h. Čopor uglavnom ima 4 - 6 članova, ali i do 30 članova. Pare se u toku cele godine. Za vreme parenja lavovi se pare 20 - 40 puta na dan. Trudnoća traje od 100 - 120 dana, posle čega ženka donosi na svet 1- 4 mladunčeta.

   


louboutin pas cher chaussures de foot hogan outlet abercrombie pas cher hollister outlet

ZANIMLJIVOSTI O ŽIVOTINJAMA

Prva ptica koja je pripitomljena od strane čoveka bila je guska.