Beloglavi sup

 

Beloglavi supBeloglavi sup je najveća ptica grabljivica. Rasprostranjen je u severnoj Africi, južnoj i jugoistočnoj Evropi, jugozapadnoj Aziji, Arabiji, severozapadnom Pakistanu i centralnoj Aziji. U Srbiji se može naći u klisurama reka Uvac, Mileševka i Trešnjica .

Dugačak je 95 – 110 cm, težak između 6 i 11 kg i sa rasponom krila između 2,40 i 2,80 m. Odrasle ptice se od mladih razlikuju po belo obojenoj pernatoj ogrlici i nitastom tipu perja, dok mlade ptice imaju smeđu pernatu ogrlicu s perima nešto širih zastavica. Odrasle ptice imaju jače svetliju donju stranu krila i svetlo-smeđu obojenost perja sa svetlijim tonom.  Gnezdo gradi isključivo na stenama i u njega snese jedno jaje, ređe dva. Inkubacija traje 50 dana, a mladunci gnezdo napuštaju nakon 4 meseca.

Tokom poslednjih pedesetak godina, broj beloglavih supova se naglo smanjio jer je hrane bilo sve manje, a uznemiravanje i ubijanje od strane čoveka postalo je sve veće. Često su bili lovljeni i trovani. Vrsta je pre dvadesetak godina bila pred izumiranjem. U Srbiji brojnost im je u porastu, zbog unapređenja zaštite i prihranjivanja. U toku 2010. godine u svim kolonijama beloglavog supa u Srbiji ukupno je evidentirano 106 gnezdećih parova koji su započeli inkubaciju; 81 par je podigao po jednog mladunca. Životni vek  im je 37 godina.

 


Zanimljivo
- Beloglavi sup je prva maskota Olimpijskog tima Srbije, koja će predvoditi naše olimpijce na Igrama u Londonu 2012.