Carski pingvin

 

Carski pingvinPingvini su ptice neletačice koje žive na hladnijim područjima Zemljine kugle i prilagođene su takvom načinu života. Jedan od najpoznatijih predstavnika ove vrste je carski pingvin.

Carski pingvin je najveći pingvin iz roda pingvina. Visine do 1,2 m visine, a težina do 40 kg. Prilagođen je životu u moru. Na kratkom vratu nalazi se mala glava sa šiljatim i ravnim kljunom. Snažna krila imaju oblik peraja a pokrivena su malim, kratkim perima. Na tlu je spor i nespretan dok u moru odlično pliva i roni, u potrazi za hranom, a može zaroniti i na više od 100 metara dubine. Hrani se ribom, rakovima i mekušcima.

 

Carski pingvinŽivi u velikim grupama koje mogu brojati i više stotina ptica. Gnezdi se na antarktičkom ledu gde ženka u kasnu jesen polaže jedno jaje a nakon toga otpliva na more. Mužjak štiti jaje držeći ga ispod nabora kože na svojim nogama tokom dva meseca koliko traje inkubacija. Kad se ženka vrati, mladi ptić se već izlegao a mužjaku je potrebna hrana. Roditelji hrane mladunče nekoliko nedelja. Mladunče uglavnom čuvaju starije ženke dok ostali idu u lov i donose hranu za sve. Žive oko 20 godina.

 

Procenjuje se da ukupnu populaciju carskih pingvina čini 200.000 parova sposobnih za razmnožavanje. U poslednjih pedesetak godina broj carskih pingvina u svetu je prepolovljen, a naučnici upozoravaju da bi do kraja veka pingvini mogli da se nađu na rubu opstanka zbog topljenja leda na Antarktiku, prouzrokovanog globalnim klimatskim promenama.