Kakapo - najteži papagaj na svetu!

 

 

Upoznajte najstarijeg, najtežeg, najređeg i jedinog papagaja koji ne može da leti! Kakapo živi na Novom Zelandu i jedna od najugroženijih životinja na planeti. Kakapo je na Zemlji već hiljadama godina, i nekada ih je bilo na hiljade. U to vreme, na ostrvu nije bilo predatora pa su kakapoi izgubili moć letenja, jer nisu morali da beže od neprijatelja. Međutim, iako ne mogu da lete, vrlo su dobri trkači i penjači sa moćnim kandžama. Krila koja su im ostala velika, služe za održavanje ravnoteže. Dolaskom ljudi i predatora (pasa, mačaka i pacova) na ostrvo, njihov broj se drastično smanjio. Do 1995. godine, bilo ih je svega 50. Danas ih zahvaljujući programu oporavka ima 126.

 

Kakapo je najteži papagaj na svetu! Ženke teže oko 1,4 kg, dok mužjaci mogu biti teški i do 2.2 kg. Noćne su životinje, koje većinu svog života provode solitarno. Zajedno su samo u sezoni parenja. Karakteristično za kakapoe, je da oni žive veoma sporo. Sve se u njihovom životu dešava sporo. Mužjaci se pare tek sa napunjenih 4 godine, a ženke sa 6 godina. Parenje se dešava svake 2-4 godine, i najviše zavisi od količine dostupne hrane. Što su ženke uhranjenije to im je i veća želja za parenjem. Pesma mužjaka u sezoni parenje se može čuti do 5 kilometara daleko. Mužjaci su u stanju da svoju "ljubavnu pesmu" ponavljaju i do 10 000 puta u toku jedne noći i tako 3 meseca.

 

 


Hrana igra najznačajniju ulogu u reproduktivnom životu ovih papagaja.
Posebna ishrana održava jedinke u dobrom reproduktivnom stanju. Ženke polažu više jaja u kojima se kasnije same brinu. Hrane se voćem, semenkama, lišćem, korenjem. Životni vek kakapoa je oko 90 godina! Najveći problem je mali broj ženki, mala genetička raznovrsnost, uništavanje staništa, neotpornost mladih jedinki na bolesti.

ZANIMLJIVO
U opasnim situacijama, kakapo zna da se "zamrzne", zaustavi svoje disanje i da se kamuflira među granama drveća.

 

Pogledajte zanimljiv video:

 

Komentari