Malecke bebe velike pande

 

 

Velika panda se smatra jednom od od najugroženijih vrsta sisara i strogo je zaštićena. Kao primer stupnja ugroženosti govori podatak da je u Kini za ubistvo pande do 1997. godine pretila kazna smrću.

Panda je sisar, velik poput medveda, crno belog tela, velike okrugle glave bele boje sa prepoznatljivim crnim šarama oko očiju i crnim ušima. Težina odrasle životinje kreće se od 75 do 160 kg. U divljini žive 18 - 25 godina.

 

Pare se jednom godišnje, između marta i maja. Ženka obično ima 1-2 mladunca koji ostaju s njom oko 18 meseci. Zanimljivo je da su tek rođeni mladunci slepi i teški samo oko 100 grama. Veoma su osetljivog zdravlja i smrtnost im je velika. Oči otvaraju nakon 45 dana. Koža im je na rođenju bela, međutim za oko dve nedelje na mestima gde će biti crne šare prebojava se u sivu.

Većina pandi hrani se bambusom koje pridržava velikim prednjim šapama, međutim može jesti i drugu hranu kao što je npr. med ili čak i manje sisare. Dnevno može pojesti do 40 kg bambusovih listova, a hrani se i do 16 sati dnevno, dok spavajući provodi samo 4 sata. Velike pande žive pre svega na tlu, međutim odlično se penju i izvrsni su plivači. Nastanjene su u planinskim regijama poput Sečuana i Tibeta.

Broj ovih životinja u prirodi je drastično mali, koliko zbog lova toliko i zbog uništavanja njihovog prirodnog staništa - bambusovih šuma. U zatočeništvu se u pravilu vrlo teško razmnožavaju.

 

Razvoj bebe velike pande