Noj - najveća ptica na svetu!

 

NojNoj je najveća ptica na svetu i jedina ptica koja na stopalima ima dva prsta. Živi na otvorenim ravnicama Afrike. Glava im je srednje veličine, vrat vrlo dugačak. Nojev kljun je prilično kratak, širok i tup. Noge su veoma razvijene, sa jakim mišićima, stopalo dugačko i jako. Ova ptica visoka je oko dva i po metra i teška od 60 kg  do 130 kilograma.

Pri hodu korak je dug do 1,5 m a kada trči i do 4 m. Može trčati brzinom do 90 km/h. Kad je u opasnosti, ne predaje se već dugim nogama udara neprijatelja. Glavni predatori noja su lav i hijena. Iako ima velika krila ne može leteti. Hrani se semenkama i plodovima,  a odrasloj ptici potrebno je do 1 kg hrane dnevno, dok bez vode može izdržati duže vremena. Živi u jatima od po 50 jedinki.


Gnezdo gradi na tlu a jaja koja polaže mogu biti veličine i do 20 cm i težine oko 1,5 kg. Svaka ženka položi do 12 jaja. U jedno gnezdo, jaaj može položiti više ženki, ali na jajima leže samo mužjak - noću i dominantna ženka danju. O mladim ptićima brine se mužjak i to istovremeno o mladima iz nekoliko porodica. Oko 15% mladih ptića preživi prvu godinu života, iako imaju roditeljsku zaštitu. Nakon godinu dana mladi ptić naraste do visine svojih roditelja. Životni vek noja je oko 40 godina.