Broj pingvina na Antartiku mnogo veći

 

 

Najnovija istraživanja na Antartiku, otkrila su da je stvaran broj Adelijskih pingvina daleko veći od onog što se mislilo do sada! Detaljnim prebrojavanjem populacija pingvina u svim oblastima Antartika, došlo se do cifre od 5,9 miliona jedinki! Broj pingvina je za 3,6 miliona veći od poslednjeg prebrojavanja.

 

 

Adelijski pingvini (Pygoscelis adeliae) su vrsta pingvina koja je nastanjena duž obale Antartika i obližnjih ostrva. 1830. godine otkrio ih je francuski istraživač i pomorski oficir, Žil Sezar Dimon tokom svoje ekspedicije i nazvao ih po svojoj ženi Adeli.

 

Adelijski pingvini visoki su oko 70 cm i teški oko 5 kg. Prepoznatljivi su po belom prstenu oko oka. Interesantan je način udvaranja mužjaka u sezoni parenja. Oni za svoje ženke biraju i nude im kamenčiće koje će iskoristiti za izgradnju gnezda. Ako im trik uspe dolazi do parenja (oktobar) i obično se izlegnu dva jajeta (decembar).

Za vreme jake antartičke zime, ženke idu u lov i nabavljaju hranu, dok mužjaci ostaju na kopnu i čuvaju jaja. Čine to tako što se zbiju jedan uz drugog, često menjajući položaj tako da svako dobije priliku da bude malo u sredini gde je najtoplije. Na svu sreću, pingvini mogu da kontrolišu dotok krvi u udove, tako da kontrolišu gubitak toplote a da se udovi ne smrznu.